Savjeti

Suzbijanje plamenjače u krompiru

Plamenjača krompira najopasnija je bolest koja uzrokuje najprije propadanje lišća i stabljike, a u kasnijoj fazi trulež gomolja (počinje na polju, nastavlja se u skladištu).


Klimatski uslovi sa dosta oblačinosti i temperature iznad 15°C, pogoduju razvoju i širenju bolesti. Tokom maja zbog puno vlage pri tlu kada krompir zatvara redove najprije se zaraze donji listovi. U početku se obično pojave sivozelene pjege na rubovima listova , a u kasnijoj fazi lišće odumire i suši se. Zaraza stabljike obično se pojavi u blizini lisnih pazušaca, jer se tu najduže zadržava vlaga.


Za vrijeme jakih rosa ili oborina do kraja maja s temperaturama preko 20°C, gotovo je uvijek dovoljno topline i vlage da bolest može uništiti čitav nasad.


Za suzbijanje plamenjače krompira postoji puno fungicida, a mi preporučujemo: Daconil, Ridomil Gold MZ, Ridomil Gold Plus, Quadris i Revus MZ.


Uz sve navedene fungicide mogu se dodavati insekticidi za suzbijanje krompirove zlatice i lisnih ušiju kao što su Actara, Karate zeon, Actellic ili Match.

Podijelite na: