Vojislavljevića b.b. Dahna, Podgorica Mob: +382 69 361 371

Novosti

Najnovije u ponudi
28 Jun

Suzbijanje plamenjače u krompiru

Suzbijanje plamenjače u krompiru

Plamenjača krompira najopasnija je bolest koja uzrokuje najprije propadanje lišća i stabljike, a u kasnijoj fazi trulež gomolja (počinje na polju, nastavlja se u skladištu).

Klimatski uslovi sa dosta oblačinosti i temperature iznad 15°C, pogoduju razvoju i širenju bolesti. Tokom maja zbog puno vlage pri tlu kada krompir zatvara redove najprije se zaraze donji listovi. U početku se obično pojave sivozelene pjege na rubovima listova , a u kasnijoj fazi lišće odumire i suši se. Zaraza stabljike obično se pojavi u blizini lisnih pazušaca, jer se tu najduže zadržava vlaga.

Za vrijeme jakih rosa ili oborina do kraja maja s temperaturama preko 20°C, gotovo je uvijek dovoljno topline i vlage da bolest može uništiti čitav nasad.

Za suzbijanje plamenjače krompira postoji  puno fungicida, a mi preporučujemo: DaconilRidomil Gold MZRidomil Gold PlusQuadris i Revus MZ.

Uz sve navedene fungicide mogu se dodavati insekticidi za suzbijanje krompirove zlatice i lisnih ušiju kao što su ActaraKarate zeonActellic ili Match.