Savjeti

Đubrenje lončanica

Većina sobnih lončanica na raspolaganju ima malo plodne zemlje koja se brzo iscrpi.


A većina gotovih supstrata sadrži količinu hranjiva koja je dovoljna samo za šest mjeseci intenzivnog rasta, ne računajući razdoblje kada biljka miruje, a nakon toga se prihranjuje. Zato treba lončanice redovno đubriti, ali se pritom treba strogo pridržavati i uputstva za upotrebu.


A nedostatak hranjivih sastojaka ogleda se u slabom rastu i cvjetanju, te nešto svjetlijoj boji listova. Kako bi to pak izbjegli, u đubrenju sobnog cvijeća i ostalih lončanica trebamo koristiti đubriva koja sadrže makro i mikroelemente u različitim mjerama, zavisno o biljnoj vrsti i razvojnoj fazi u kojoj se biljka nalazi.


Međutim, iako na našem tržištu danas postoji na desetine različitih vrsta i formulacija đubriva, novost svakako predstavljaju tekuća gotova đubriva koja se upotrebljavaju za pravilno hranjenje biljaka makro i mikroelementima u trajanju od 15 dana.


Dovoljno je odrezati vrh čepa i bočicu zabosti u nakvašenu zemlju. Spomenute praktične bočice s kontinuiranim otpuštanjem, garantiraju pravilnu ishranu biljaka u periodu od dvije nedjelje te osiguravaju pravilan i uravnotežen rast kao i obilno cvjetanje. Kako sve vrste sobnih biljaka i balkonskog cvijeća nemaju iste potrebe za hranjivima, tako na tržištu možete pronaći nekoliko vrsta navedenog đubriva i to ona namjenska prilagođena za đubrenje pelargonija kao i ostalih cvjetajućih biljnih vrsta, đubriva isključivo za prihranu zelenih biljaka kao i univerzalne varijante gotovih đubriva.

Podijelite na: